Zalaskom sunca u ponedjeljak 12.4.2021. nastupiti će mjesec ramazan kada ćemo inšallah klanjati prvi terawih namaz u mubarek ramazanu. Prvi dan posta je u utorak 13.04.2021. godine. Ramazan je mjesec; Allahove neizmjerne milosti, mjesec posta i kur’ana, koji je -uputa svjetovima-, noći Kadra, koja je vrjednija od tisuću mjeseci, sjećanje na Bedr, oslobođanja Meke i drugih značajnih događaja iz povijesti islama, mjesec međumuslimanske solidarnost – sdekatu-l-fitra, mjesec iftara i sehura, mjesec pojačanog ibadeta i raznih ljepota koje ga krase i čine posebnim u odnosu na druge mjesece.

Allah dž.š. u 183. ajetu Sure El-Bekare objavio je poslaniku Muhammedu a.s:

””O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni.”
(El-Bekare, ajet 183)

U ajetu Allah, dž-š. poziva i naređuje ummetu Muhammeda a.s. post, koji je bio naređen i ranijim narodima, a glavni cilj posta je bogobojaznost-taqva. Neka zbog toga predstojeći ramazan bude mjesec naše iskrene bogobojaznosti i odluke da sve što radimo bude samo u ime Allahovo-bismillah, i radi postizanja Allahovog, zadovoljstva!

U nastavku 184. ajeta sure El-Bekare Allah dalje kaže: ”Ejjamen ma’dudat… I to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.”

U prvo vrijeme islama, post je bio propisan po tri dana, u svakom mjesecu, da bi se taj propis potom derogiralo i zamijenio postom mjeseca ramazana.
Rekao je Muaz ibn Mes’ud, radijallahu anhu: “Ovaj post bio je šerijatski određen još od vremena Nuha, alejhis-selam, sve dok to Allah, dželle še’nuhu, nije dokinuo i zamijenio ga postom mjeseca ramazana. Bilo im je propisano Nuhovu as- narodu: “Kada neko klanja večernji namaz i ode na spavanje, zabranjeni su mu hrana, piće i žene, do istog vremena.”

Naredni ajet sure El-Bekare govori o tome da je u mjesecu ramazanu počela objava Kur’ana, a zatim Allah, dželle še’nuhu, ponovo naređuje post, te da oni koji su bolesni ili na putu naposte propuštene dane. Ajet završava riječima da Allah, dž-š., vjernicima želi olakšati, a ne otežati…

Nakon ova tri ajeta u kojima se govori o propisima posta, u 186. ajetu se govori o primanju dove onoga koji se obrati Allahu, dželle še’nuhu, da bi već u slijedećem ajetu ponovo govorio o propisima vezanim za post. Kaže Allah, dž-š, u 186. ajetu Sure El-Bekare:

”’A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam sigurno blizu: odazivam se dovi onoga koji čini dovu, kada Mi se obrati. Zato neka se oni pozivu Mome odazovu i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu!””
(El-Bekare, ajet 186)

Smještanje ovog ajeta u ovaj kontekst daje poruku da je dova pogotovo u ramazanu kabul. To je ujedno poziv za vjernike da se iskreno pokaju i obraćaju svome Gospodaru i da se nadaju Njegovoj pomoći.

Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, u hadisu spominje trojicu ljudi, kojima se dova ne odbija, a jedan od njih je i postač dok se ne iftari: Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: “Trojici se dova ne odbija: postaču dok se ne omrsi, pravednom vladaru i mazlumu – onome kome se čini nepravda).”

Dovu Allah uzdiže iznad oblaka i otvara joj nebeska vrata i kaže Gospodar: “Tako Mi Moje Veličine i Uzvišenosti, pomoći ću ti, makar malo pričekao!” (Tirmizija)

Prenosi Selman, radijallahu anhu: “Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, nam se obratio na kraju mjeseca ša’bana, rekavši:
“Ljudi, dolazi vam veliki, mubarek mjesec. U njemu je noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Allah, dželle še’nuhu, je u tom mjesecu strogo naredio post, a noćni namaz (teraviju) je učinio dobrovoljnim. Ko se Allahu, dželle še’nuhu, u njemu približi kakvim dobročinstvom, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu. Ko obavi farz u njemu, kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. On je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je džennet. To je mjesec pomaganja i mjesec u kojem se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, biće mu to uzrokom za oprost grijeha i oslobađanje od vatre, a dobiće i nagradu postača bez umanjenja nagrade postaču.” Tada ashabi rekoše: “Poslaniče! Nismo svi u mogućnosti nahraniti postača!?”

Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, reče: “Ta nagrada pripada i onome kod koga se postač omrsi hurmom, gutljajem vode ili gutljajem mlijeka. To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj oslobađanje od vatre. Ko olakša svome potčinjenom u tom mjesecu, Allah, dželle še’nuhu, će mu oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre. Nastojte u ovom mjesecu činiti četiri stvari; dvije sa kojima ćete steći Allahovo, dželle še’nuhu, zadovoljstvo i dvije koje su vam neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo, dželle še’nuhu, zadovoljstvo su: šehadet (svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha, dželle še’nuhu,) i da od Njega tražite oprost. Dvije druge stvari koje su vam neophodne jesu: da Allaha, dželle še’nuhu, molite za džennet i tražite zaštitu od vatre. Ko napoji postača, Allah, dždželle še’nuhu, će ga napojiti sa moga izvora, tako da nakon toga neće ožedniti i kao takav će ući u džennet!” (Ibn Huzejme)

Da li i mi spremno dočekujemo ovogodišnji ramazan, sa ciljem da se u njemu približimo našem Gospodaru i zaslužimo Njegovu milost? Da li ćemo se uz ramazan družiti na iftaru s obitelji i iftariti s rodbinom i prijateljima ili će nas iftarski berket zaobići? Da li ćemo u ramazanu obavljati naše dužnost kako treba, hoćemo li čuvati džemat i hoćemo li očistiti dušu i tjelo?!

Iskreno u ime Allaha, dželle še’nuhu, postimo mubarek mjesec ramazan, obavljamo namaz. Čuvajmo se u ramazanu grijeha, pomozimo siromahe, nahranimo postače, dajmo sadekatu-l-fitr, očistimo imetke kroz zekjat, učimoi isčitavajmo kur’an, podučavajmo jedni druge, natječimo se u činjenju dobrih djela, tragajmo u posljednjoj trećini ramazana za Noću Kadra, koja je vrijednija od hiljadu mjeseci i nadajmo se Allahovoj, dželle še’nuhu, milosti!!!

Milostivi Allahu! Ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, učini nas od onih koji se iskreno kaju za učinjene grijehe, pomozi nam da sa lahkoćom zapostimo,postimo i ispostimo mubarek ramazan i u njemu postignemo mnogobrojne Allahove berekete, uputi našu djecu budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas džennetom. Amin!

وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!

Salkan ef. Herić, glavni imam MIZ Dubrovnik

Copyright © IZ Dubrovnik. Sva prava pridržana.